Energie-optimalisatie door energieopslagsystemen
Wil jij ook graag je eigen energie opwekken en minder afhankelijk zijn van het energienetwerk? Dan is off-grid gaan wellicht jouw ultieme droom. Toch kan je met een ESS-systeem, zoals een thuisbatterij, al een grote stap richting energie-autonomie zetten.
Met thuisbatterijen in alle maten en vormen is het mogelijk om overtollige zonne-energie op te slaan voor later gebruik. Zo hoef je niet langer je geproduceerde zonnestroom voor een lage vergoeding aan het netwerk te verkopen, maar kan je deze bewaren voor wanneer je het nodig hebt. Op die manier geniet je de klok rond van zelf geproduceerde zonnestroom aan het laagst mogelijke tarief!
ESS systemen zijn beschikbaar zowel voor particulieren als voor bedrijven, met vermogens van 3 kVA tot 180 kVA.
Groene energie gebruiken wanneer ze beschikbaar is
De energietransitie stelt ons voor nieuwe uitdagingen. Zonne-energie is enkel beschikbaar overdag, wanneer de meeste mensen niet thuis zijn. Als we binnenkort ook allemaal onze elektrische wagen ’s nachts gaan opladen, komt er een grote mismatch tussen energieproductie en -verbruik.
Dat zet extra druk op ons elektriciteitsnet. Daarom kwam het capaciteitstarief er. Sinds 1 januari 2023 wordt een deel van je elektriciteitsverbruik verrekend op de pieken die je veroorzaakt op het net. Om die pieken te vermijden, gebruik je zoveel mogelijk van je eigen energie wanneer die beschikbaar is. En daar komt Home Grid Solutions in beeld.
Wij installeren vooral thuisbatterijen, ofwel ons zogenaamde ESS (energie opslag systemen). Daardoor gaat de energie die de zonnepanelen opwekken niet verloren: een doorsnee gezin verbruikt nu slechts 20% van de energie die het zelf opwekt. Als je ’s avonds een verbruikspiek hebt, wordt die opgevangen door de zonne-energie die je overdag hebt opgeslagen in de batterij. Dat maakt je veel minder afhankelijk van wanneer de zon schijnt.
Soorten batterijen
Het vertrekpunt van onze installaties zijn steeds batterijen die een BMS bevatten (Battery Management System) en gemaakt zijn uit LiFePo4 (Lithium Ijzer Fosfaat of ook LFP genoemd).
Dankzij een BMS wordt een batterij geladen en ontladen in de meest optimale condities. Zo wordt er rekening gehouden op celniveau met de spanningen, stromen en temperaturen.
Door de batterij zo te ‘verwennen’ gaan batterijen veel langer mee, waardoor elke paar jaar batterijen vervangen iets is van het verleden. Door gebruik te maken van batterijen type LiFePo4, allemaal modulair uitbreidbaar, maken we gebruik van batterijen die ook uitstekende eigenschappen hebben qua ontlaadbaarheid en brandveiligheid. De laadefficiëntie is ongeveer 92%, daar waar deze bij niet LFP batterijen om en bij de 70-80% schommelt.
Veelgestelde vragen
Aanvullende diensten
Energiemeter
Zonnepanelen
Laadpalen
Eerst zien, dan geloven?
Bekijk onze reviews