ESS2024-03-12T14:21:05+01:00

Energie-optimalisatie door energieopslag­­systemen

Wil jij ook graag je eigen energie opwekken en minder afhankelijk zijn van het energienetwerk? Dan is off-grid gaan wellicht jouw ultieme droom. Toch kan je met een ESS-systeem, zoals een thuisbatterij, al een grote stap richting energie-autonomie zetten.

Met thuisbatterijen in alle maten en vormen is het mogelijk om overtollige zonne-energie op te slaan voor later gebruik. Zo hoef je niet langer je geproduceerde zonnestroom voor een lage vergoeding aan het netwerk te verkopen, maar kan je deze bewaren voor wanneer je het nodig hebt. Op die manier geniet je de klok rond van zelf geproduceerde zonnestroom aan het laagst mogelijke tarief!

ESS systemen zijn beschikbaar zowel voor particulieren als voor bedrijven, met vermogens van 3 kVA tot 180 kVA.

ess thuisbatterij

Groene energie gebruiken wanneer ze beschikbaar is

De energietransitie stelt ons voor nieuwe uitdagingen. Zonne-energie is enkel beschikbaar overdag, wanneer de meeste mensen niet thuis zijn. Als we binnenkort ook allemaal onze elektrische wagen ’s nachts gaan opladen, komt er een grote mismatch tussen energieproductie en -verbruik.

Dat zet extra druk op ons elektriciteitsnet. Daarom kwam het capaciteitstarief er. Sinds 1 januari 2023 wordt een deel van je elektriciteitsverbruik verrekend op de pieken die je veroorzaakt op het net. Om die pieken te vermijden, gebruik je zoveel mogelijk van je eigen energie wanneer die beschikbaar is. En daar komt Home Grid Solutions in beeld.

Wij installeren vooral thuisbatterijen, ofwel ons zogenaamde ESS (energie opslag systemen). Daardoor gaat de energie die de zonnepanelen opwekken niet verloren: een doorsnee gezin verbruikt nu slechts 20% van de energie die het zelf opwekt. Als je ’s avonds een verbruikspiek hebt, wordt die opgevangen door de zonne-energie die je overdag hebt opgeslagen in de batterij. Dat maakt je veel minder afhankelijk van wanneer de zon schijnt.

Soorten batterijen

Het vertrekpunt van onze installaties zijn steeds batterijen die een BMS bevatten (Battery Management System) en gemaakt zijn uit LiFePo4 (Lithium Ijzer Fosfaat of ook LFP genoemd).

Dankzij een BMS wordt een batterij geladen en ontladen in de meest optimale condities. Zo wordt er rekening gehouden op celniveau met de spanningen, stromen en temperaturen.

Door de batterij zo te ‘verwennen’ gaan batterijen veel langer mee, waardoor elke paar jaar batterijen vervangen iets is van het verleden. Door gebruik te maken van batterijen type LiFePo4, allemaal modulair uitbreidbaar, maken we gebruik van batterijen die ook uitstekende eigenschappen hebben qua ontlaadbaarheid en brandveiligheid. De laadefficiëntie is ongeveer 92%, daar waar deze bij niet LFP batterijen om en bij de 70-80% schommelt.

pylontech logo

Pylontech batterij

Pylontech biedt robuuste, efficiënte energieopslag met een lange levensduur, perfect voor zowel residentiële als commerciële toepassingen.

  • Enkel 48V voor de US-reeks

  • Bewezen betrouwbaarheid en duurzaamheid.

  • Uitstekende prestaties

  • Zeer competitieve prijs-kwaliteitverhouding.

  • Zonder LV-hub: 76,8 kWh
    Met LV-hub: 720 kWh 

  • 10 jaar of 6000 Cycli garantie

Victron Energy batterij

Victron, een Nederlands merk, biedt betrouwbare kracht, ideaal voor off-grid, marine en mobiele toepassingen.

  • 12, 24 en 48V

  • Hoogwaardige Europese kwaliteit en innovatie.

  • Uitstekende betrouwbaarheid en bouwkwaliteit, ondersteund door jarenlange ervaring.

  • Uitgebreide garantie en ondersteuning vanuit Europa.

  • 84 kWh max in 12V
    102 kWh in 24 en 48V

  • 3 jaar garantie

mg logo

MG Energy batterij

MG, ook een Nederlands merk, staat bekend om zijn innovatieve, hoogwaardige batterijoplossingen die gebruikt worden in de meest veeleisende toepassingen.

  • 12, 24 en 48V

  • Hoogwaardige Europese kwaliteit en innovatie.

  • Voor de meest veeleisende toepassingen (tot IP65 en temperatuur- gestuurd, waterkoeling)

  • Uitgebreide garantie en ondersteuning vanuit Europa

  • Tot 1 MWh uitbreidbaar

  • 4 jaar garantie

Energie opslag systeem

Veelgestelde vragen

Ik heb een eigen bedrijf en vraag mij af of ik een stuk van de factuur kan inbrengen?2024-03-08T09:08:41+01:00

Dat kan zeker. Het betreft UPS installaties die bedrijfszekerheid garanderen. Afhankelijk van uw activiteit, kan u hiervoor een groter stuk inbrengen. Overleg met uw boekhouder voor een correct %.

Wat als ik al zonnepanelen heb?2024-01-11T08:43:23+01:00

Als je al zonnepanelen hebt, is een energieopslagsysteem (ESS) een uitstekende aanvulling. Met een ESS kan je de overtollige energie die jouw zonnepanelen genereren opslaan voor later gebruik. Dit betekent dat je ’s avonds of op bewolkte dagen kan profiteren van de zonne-energie die overdag is opgewekt. Zo verhoog je jouw energieonafhankelijkheid en bespaar je op energiekosten.

Hoe werkt een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen?2024-01-11T08:33:39+01:00

Een thuisbatterij slaat de energie op die door jouw zonnepanelen wordt geproduceerd, maar niet direct wordt verbruikt. Deze opgeslagen energie kan worden gebruikt wanneer jouw zonnepanelen niet genoeg energie leveren, zoals ’s nachts of tijdens bewolkte dagen. Dit optimaliseert jouw energieverbruik en vermindert jouw afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.

Wat zijn de voordelen van een energieopslagsysteem voor mijn huis?2024-01-11T08:29:32+01:00

De voordelen van een energieopslagsysteem zijn veelzijdig. Het verhoogt jouw energieonafhankelijkheid, verlaagt jouw energierekening, biedt een back-up tijdens stroomuitval en draagt bij aan een duurzamere leefomgeving door het gebruik van hernieuwbare energie.

Is een energieopslagsysteem financieel voordelig?2024-03-08T09:05:47+01:00

Ja, op de lange termijn is een energieopslagsysteem financieel voordelig. Door het opslaan van jouw eigen opgewekte energie verminder je jouw afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en bespaar je op energiekosten. Bovendien zijn er fiscale voordelen verbonden aan de installatie van een ESS.

Hoe lang gaat een thuisbatterij mee?2024-03-08T09:06:26+01:00

De levensduur van een thuisbatterij hangt af van het type en het gebruik, maar gemiddeld kan je uitgaan van ongeveer 10 tot 15 jaar. Regelmatig onderhoud en correct gebruik kunnen de levensduur verlengen. Iets waar Home grid Solutions ook voor instaat.

Pylontech geeft bijvoorbeeld 10 jaar of 6000 cycli garantie. Een volledige cycli is het volledig op- en ontladen van de batterij. Bij een goed gedimensioneerde ESS installatie in België kan dit ongeveer van maart tot september. Na 10 jaar zitten we dan ongeveer aan 2100 cycli (10 jaar x 7 maand x 30 dagen), wat een idee geeft over hoe zeker ze zijn over de levensduur van hun batterij.

Kan ik een energieopslagsysteem gebruiken tijdens een stroomstoring?2024-03-08T09:06:51+01:00

Ja, één van de grote voordelen van ons energieopslagsysteem is dat het kan dienen als noodstroomvoorziening tijdens een stroomstoring. Zo kunnen essentiële apparaten blijven werken met de energie die in jouw thuisbatterij is opgeslagen.

Wat is de impact van een energieopslagsysteem op het milieu?2024-03-08T09:07:48+01:00

Energieopslagsystemen hebben een positieve impact op het milieu. Ze stellen huishoudens in staat om meer gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie, wat leidt tot een vermindering van de CO2-uitstoot en een lagere afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Bovendien wordt voor elke LFP-batterij gebruikt in België, een BEBAT-bijdrage aangerekend. Op voorhand al wordt de recyclagekost betaald, zodat de batterij erna gerecycleerd kan worden.

Jouw energie ook in eigen beheer houden?

Overweeg je ook om op jaarbasis meer dan 70% van je eigen consumptie zelf te voorzien?
Beste rendement bij één van onze klanten is maar liefst  83%

Wij komen bij je langs

Aanvullende diensten

Foto Monitor

Energiemeter

Zonnepanelen

Foto EV (1)

Laadpalen

Jouw voordelen

Uw woning altijd onder spanning

Energie­oplossing op maat

24/7 Remote support

Gecertifi­ceerde installateur

Duurzaam en energie­zuinig

Toekomst­gerichte oplossing

Gratis offerte­aanvraag

Hoe gaan we te werk?

Eerst zien, dan geloven?

Bekijk onze reviews